Spis treści:
- Rodzaje szczypiorku
- Zdjęcia szczypiorków z różnych cebul
- Wartości odżywcze
- Witaminy w szczypiorku
- Składniki mineralne w szczypiorku
- Tłuszcze w szczypiorku
- Z czym się je szczypiorek - pomysł, przykłady zdjęcia.
- Jak uprawiać szczypiorek
- Jak sadzić cebulę na szczypior
- Jak prawidłowo przycinać szczypiorek
- Jak długo można hodować szczypiorek

Rodzaje szczypiorku

Bardzo często szczypiorek mylony jest ze szczypiorem. Należy przede wszystkim umieć rozróżnić jeden od drugiego. Szczypior - to nic innego jak górna jadalna część cebuli, są to tak zwane liście asymilacyjne. Umieszczone są bezpośrednio nad cebulą czyli tzw organem spichrzowym, W języku angielskim nazywana jest jako green onion. Warto wspomnieć iż wyróżniamy wiele rodzajów cebuli, a każda z nich jest w stanie wytworzyć inny w smaku szczypior. Cebulę możemy podzielić na : cebulę zwyczajną, czerwoną, cebulę cukrową, czosnkową, dymkę oraz szalotkę. Cebula cukrowa - o lekko słodkawym smaku, o śnieżnobiałej barwie. Cebula zwyczajna - ogólnodostępna cebula w Polsce Cebula czerwona - bordowo fioletowy miąższ - delikatniejszy smak niż cebula zwyczajna. Podawana jako konfitura, dodatek do sałat i potraw na ciepło. Cebula dymka - małe cebulki najczęściej sprzedawane w pęczkach wraz ze szczypiorkiem. Na ogół nie jest smażona, gdyż może zgorzknieć. Bardzo często podaje się ją do różnego rodzaju pieczeni bądź marynowanej. Cebula czosnkowa - o czosnkowym aromacie, w smaku jest ostrzejsza od dymki i cebuli cukrowej Szalotka - czyli cebulo czosnek używany do sosów na bazie czerwonego wina. Po obraniu ma lekko czerwoną barwę. To najdelikatniejsza w smaku cebula. Idealna do marynat, konserw lub sosów. Dość często łączona jest z rzodkiewką. Zawiera olej lotny w ilości większej niż cebula zwyczajna Szczypiorek zaś to tak zwane warzywo - siedmiolatka czyli cieniutkie rureczki, które są bardzo aromatyczne i często bywają ostrzejsze w smaku niż szczypior. W języku angielskim nazywany jest chives. Gatunek rośliny z rodziny czosnkowatych. Używany jest jako przyprawa - warzywo, uprawiane już od XVI wieku. Szczypiorek rozmnaża się z nasion bądź przez podział kępek. Kwitnie od maja do sierpnia jako kwiat o kolorze różowym lub częściej fioletowym.

Wartości odzywcze

W 100 gramach górnej części zielonej cebulki czyli w tzw szczypiorku znajduje się:
- 27 kalorii,
- 0,97 gram białka,
- 2,68 gram fruktozy,
- 2,07 grama glukozy,
- 0,2 sacharozy,
- 5,74 grama węglowodanów,
- 0,47 grama tłuszczy

Witaminy w szczypiorku

- Beta-karoten - 2400 mcg,
- Witamina B1 - 0,03 mg,
- Witamina B2 - 0,026 mg,
- Witamina B5 - 0,138 mg,
- Witamina B6 - 0,088 mg,
- Witamina C - 13,4 mg,
- Witamina E - 0,21 mg,
- Kwas foliowy - 30 mcg,

Składniki mineralne w szczypiorku

- Wapń, Ca - 52 mg, co stanowi 5,00% dziennego zapotrzebowania,
- Żelazo, Fe - 0.51 mg, co stanowi 3,00% dziennego zapotrzebowania,
- Magnez, Mg - 16 mg, co stanowi 5,00% dziennego zapotrzebowania,
- Fosfor, P - 25 mg, co stanowi 4,00% dziennego zapotrzebowania,
- Potas, K - 159 mg, co stanowi 3,00% dziennego zapotrzebowania,
- Sód, Na - 15 mg, co stanowi 1,00% dziennego zapotrzebowania,
- Cynk, Zn - 0.2 mg, co stanowi 3,00% dziennego zapotrzebowania,
- Miedź, Cu - 0.031 mg, co stanowi 3,00% dziennego zapotrzebowania,
- Mangan, Mn - 0.15 mg, co stanowi 8,00% dziennego zapotrzebowania,
- Selen, Se - 0.5 mcg, co stanowi 1,00% dziennego zapotrzebowania,
Szczypior zawiera bardzo dużo cynku który wpływa korzystnie na wygląd naszych paznokci, skóry i włosów. Duża ilość cynku wspomaga prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz hormonów.

Tłuszcze w szczypiorku

- Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych - 0,087 g,
- Zawartość kwasy tłuszczowych wielonienasyconych - 0,064 g,
- Zawartość kwasy tłuszczowych jednonienasyconych - 0,022 g,

Z czym się je szczypiorek - pomysły, przykłady, przepisy, zdjęcia.

Niewątpliwie szczypiorek kojarzony jest z wiosną, głównie jako danie śniadaniowe. Spośród głównych pomysłów na dania z tym warzywem możemy wyszczególnić: - Jajecznica ze szczypiorkiem,
- Kanapka z jajkiem na twardo i szczypiorkiem,
- Pasta jajeczna ze szczypiorkiem,
- Pizza z jajkiem i szczypiorkiem,
- Twarożek ze szczypiorkiem,
- Pierogi ruskie podane ze szczypiorkiem,
- Placuszki ryżowe ze szczypiorkiem,
- Pomidory ze szczypiorkiem,
- Kotleciki mielone ze szczypiorkiem,
- Tarta z boczkiem i szczypiorkiem,
- Kurczak w sosie śmietanowym ze szczypiorkiem,
- Placki ze szczypiorkiem,
- Sałatka ze szczypiorkiem i koperkiem,
- Zapiekanka ze szczypiorkiem,
- Jasny sos pieczeniowy ze szczypiorkiem,
- Omlet jajeczny ze szczypiorkiem,
- Sałatka ze śledzia w oleju ze szczypiorkiem,
- Surówka ze szczypiorkiem i rzodkiewką,
- Kotleciki z tilapii ze szczypiorkiem,
- Jajko sadzone ze szczypiorkiem,
- Młode ziemniaki ze szczypiorkiem w sosie koperkowo bazyliowym,
- Kremowy serek kanapkowy ze szczypiorkiem,
- Kotlety rybne ze szczypiorkiem,
- Białe szparagi w beszamelu ze szczypiorkiem,

Jak sadzić cebulę na szczypior

Cebulę możemy sadzić w warunkach domowych niezależnie od pory roku, warunkiem jest jedynie utrzymanie dostatecznie wysokiej temperatury oraz dostęp do światła.
Sadzenie cebuli w ziemi:
Niewątpliwie najszybszym sposobem jest zasadzenie cebuli zakupionej już z delikatnie kiełkującym szczypiorkiem co znacznie przyspieszy wzrost szczypioru. Tego typu cebule można znaleźć w marketach lub na straganach rynkowych. Nie jest to jednak wymagane, cebula bez kiełkującego szczypioru także wykiełkuje, jednak z doświadczenia wiem, że zajmie to około 5-7 dni dłużej. Nasypujemy ziemię do doniczki, tak aby cebula miała odrobinę miejsca na wzrost korzeni. Następnie wkładamy w ziemię cebulę w taki sposób aby ziemia przykryła od połowy do 2/3 wysokości cebuli. Podlewamy ziemię w taki sposób aby nie zamoczyć cebuli i nie podkopać lub poruszyć cebul strumieniem wody. Doniczkę umieszczamy w miejscu dostępnym dla promieni słonecznych. Nalezy pamiętać o regularnym podlewaniu cebuli, najlepiej w taki sposób aby ziemia pozostawała wilgotna.
Cebula sadzona w naczyniu z wodą ( w butelce, szklance, lub słoiku )
Cebulę na szczypior możemy także umieścić w naczyniu z wodą. Umieszczamy ją w pojemniku na wodę w taki sposób aby ta nie ruszała się i nie przewracała. Tak jak w przypadku sadzenia w ziemi, najlepiej zasadzić jest cebulę która zawiera delikatnie kiełkujący szczypior. Cebulę zalewamy wodą do wysokości korzeni, zbyt obficie nalana woda może przyczynić się do późniejszego gnicia cebuli. Wodę systematycznie dolewamy tak aby korzenie pozostawały pod powierzchnią wody.

Jak prawidłowo przycinać szczypiorek

Szczypior należy podcinać w momencie w którym liście zaczynają się łamać. Należy użyć do tego nożyczek i uciąć ciemno zielony szczypior przy samej cebuli. W ten sposób nasza cebula będzie mogła w dalszym ciągu odrastać. Istnieje także możliwość obcięcia szczypioru tuż nad górnym zakończeniem cebuli. Ucinamy w poziomie całą łodygę szczypioru, nie musimy wtedy także wyrzucać cebuli. Po kilku dniach w miejscu starej "łodygi" zacznie wyrastać kolejna która także da za jakiś czas nową porcję szczypioru.

Jak długo można hodować szczypiorek

-

Komentarze